BakelsSolar

Al 14 jaar specialist in zonnepanelen

Zonnepanelen met aandacht

Ventilatie warmtepomp, slim gebruik van warmte

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

€ 2740,- incl. btw (na aftrek € 2250,- subsidie)                                                    
Inclusief montage en installatiemateriaal tot 3 meter naar cv ketel en/of ventilatiebox.
h x b x d = 570 x 500 x 500

 

Wat is een ventilatie warmtepomp?

 

Een ventilatie warmtepomp maakt slim gebruik van warmte die aanwezig is in de ventilatielucht die naar buiten toe wordt afgevoerd. In woningen na 1980 wordt vaak mechanisch geventileerd.

Dat wil zeggen dat de lucht in je woning afgezogen wordt om het binnenklimaat gezond te houden. Afzuiging van lucht gebeurt vaak in de keuken, toilet en badkamer. Deze lucht wordt weg geventileerd om overtollig vocht tegen te gaan. Dat is ergens wel zonde, want je ventileert daarmee warme lucht de woning uit. Met een ventilatiewarmtepomp haal je de warmte uit deze ventilatielucht. Die warmte gebruik je vervolgens weer mooi opnieuw om je woning te verwarmen.

 

Er kan  een mix worden gemaakt van binnen en buitenlucht zodat overventilatie wordt voorkomen.

 

Hoe werkt een ventilatie warmtepomp?

 

Een ventilatie warmtepomp onttrekt de warmte uit de lucht voordat hij naar buiten wordt geventileerd.

De ventilatielucht wordt als het ware ontdaan van zijn warmte en pas dan naar buiten geblazen. In plaats van warme wordt er dus koude lucht naar buiten geblazen. De warme lucht wordt vervolgens gebruikt om het water voor te verwarmen voordat deze naar de cv-ketel gaat die het water na verwarmt naar de gewenste temperatuur. Dit water wordt dan vervolgens gebruikt om je huis te verwarmen.

 

De warmtepomp gebruikt elektriciteit om de warmte uit de ventilatielucht te halen en om te zetten naar warm water voor verwarming of sanitair gebruik. Dit doet een warmtepomp vele malen efficiënter dan een Hr-ketel waardoor je kan besparen op de kosten voor gas. Zo zal je iets meer betalen voor elektriciteit maar een stuk minder voor gas. Uiteindelijk betaal je dan minder voor het energieverbruik in je woning.

De gemiddelde levensduur van een warmtepomp is 20 tot 25 jaar maar het kan ook zijn dat uw warmtepomp 100 jaar meegaat.

 

Wat bespaart een ventilatiewarmtepomp en wat is het rendement?

 

Wat je uiteindelijk gaat besparen aan energiekosten is afhankelijk van jouw situatie. Maar als we kijken naar een woning met een gasverbruik van ruim 1.000 m3 en voor elektriciteit 3.300 kWh dan kun je ervan uit gaan dat je tussen de 30% en 50% aan gas bespaart en je 10-15% meer elektriciteit gaat verbruiken.

 

Tip: Ventilatiewarmtepomp verlengt levensduur cv-ketel

Een ander belangrijk voordeel is de verlengde levensduur van de cv-ketel. Doordat je met de ventilatiewarmtepomp een groot deel van het werk van de cv-ketel overneemt, wordt deze minder intensief gebruikt. Dit betekent dat er minder slijtage optreedt in de cv-ketel waardoor de levensduur wordt verlengt. Vaak scheelt dit tussen de 2 tot 5 jaar. Gemiddeld gaat een cv-ketel 10 tot 12 jaar mee. In combinatie met een ventilatiewarmtepomp komt dit uit op een levensduur tussen de 12 en 17 jaar.

 

Wij zijn VCA en NeN1010 gecertificeerd.